Hyvän koiran ruuan löytäminen voi olla vaikeaa. Hyvä ruoka ei välttämättä tarkoita että 15kg koiranruokaa maksaa lähemmäksi 60eur. Mitä lähempänä ruokinta on luonnonmukaista liha, kala, kuidut sitä vähemmän törmätään ongelmiin jota seuraavat aineet voivat aiheuttaa. Alla muutamia esimerkkejä mitä ruokasäkin kyljestä toivottavasti ei löydy:

Jotkin lisäaineet BHA, BHT, Etoksikiini sekä natriumnitriitti ovat yleisesti käytössä koirien ruokien säilönnässä.  Ne on toisinaan piilotettu sanonnan "sisältää EU:n hyväksymiä antioksidantteja" taakse.

Seuraava lainaus on elintarvikeviraston sivuilta:
" Hapettumisenestoaineista BHA ja BHT voivat aiheuttaa erilaisia yliherkkyysreaktioita. Alla on lueteltu esimerkkejä lisäaineista, jotka voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita kuten nokkosihottumaa, nuhaa, astmaa, suolisto-oireita sekä iho- ja limakalvoärsytystä ja migreeniä.
...Hapettumisenestoaineet
E320 Butyylihydroksianisoli (BHA)
E321 Butyylihydroksitolueeni (BHT)

Lisäaineet E 320 (butyylihydroksianisoli,BHA) ja E321 butyloitu hydroksitolueeni BHT) ovat synteettisiä hapettumisenestoaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ne on arvioitu mahdollisesti karsinogeeniseksi tai niitä ei ole luokiteltu (WHO:n kansainvälisen syöväntutkimuslaitos IARC), ja niiden epäillään häiritsevän sisäeritysjärjestelmän toimintaa, vaikuttavan immunologiseen järjestelmään ja aiheuttavan hyperaktiivisuutta.


Hapettumisenestoaineita eli antioksidantteja käytetään rasvan säilöntään ja ovat tarpeellisia sillä muutoin koiran ruokia härskiintyisi. Koiranruoissa käytetään kahta perustyyppiä: luonnon antioksidantteja tai synteettisiä antioksidantteja. Edellisiä ovat mm. tokoferolit (E-vitamiinin esiaste), askorbiinihappo, rosmariiniuute, lesitiini ja sitruunahappo. Jälkimmäisistä yleisimpiä ovat kemikaalit, joista käytetään lyhenteitä BHT ja BHA sekä etoksikiini. Synteettisiä antioksidantteja käytetään lähinnä siksi, että ne ovat tehokkaita jo pienissä määrissä ja tulevat siten halvaksi ruoan valmistajalle. Luonnon antioksidanttien etuna taas on niiden vaarattomuus. Antioksidantteja ei tarvitse tuoteselosteessa yksilöidä; riittää kun todetaan valmisteen sisältävän "EU:n hyväksymiä antioksidantteja". Yleensä tämä kuitenkin tarkoittaa em. synteettisiä aineita (BHT,BHA sekä etoksikiini). "

Väriaineet
Osassa koirien ruokia löytyy myös väriaineita. Väriaineita on käytetty jotta ruoka näyttäisi " ihmisen silmään " kivalta, mutta tosi asia on että koira ei tarvitse väriaineita. Paljon värjätty ruoka värjää myös koiran ulosteen ja siinä vaiheessa viimeistään kannattaa ruokamerkki vaihtaa.

Hehkutusjäännös
Tuhka eli hehkutusjäännös kertoo tuotteessa olevien kivennäisaineiden yhteismäärän. Korkea tuhkapitoisuus kertoo valmistuksessa käytetyn esim. luujauhoa ja teurasjätteitä, joissa lihan osuus on vähäinen ja se saattaa olla merkki ruoan raaka-aineiden alhaisesta laadusta.

Mitä tarkoittaa luonnonmukainen ruokinta?
Ruokintaa, jossa käytetään mahdollisimman vähän säilöntä/väri aineita tai sekä tavallista "nappularuokaa". Pääasiallinen ravinto koostuu, raaoista luusta. Raa-asta kalasta/lihasta ja kuiduista. Nykyään kuitupitoisia ja vitamiinit sisältäviä sekoituksiakin löytyy.

Mistä sitten lisäravinteet, ja mitä ne ovat ?
Oluthiiva, merilevä, helokinkukkaöljy, sinkkiä, seleeniä kuureina. Talviaikaan kalanmaksaöljy on erittäin hyvä. Valkosipuli on myös terveellistä. Voi antaa raakana ja viipaloituna. Kuivattu valkosipuli, jota on rouheena myytävänä, ei ole niin hyvää. Valkosipulin öljyt haihtuvat, kun sitä leikataan, siksi kuivatusta valkosipulista tärkeitä aineksia on haihtunut pois.

Mitä tarkoittaa BARF ruokinta?
Koira on ensisijaisesti lihansyöjä, kasvissyöjä ja raadonsyöjä. Vilja ei kuulu koiran luonnolliseen ravintoon, ja siksi puhdasoppiset "barffaajat" eivät keittele koirilleen puuroja. Villikoirat ja sudet syövät saalistaan melkein kaiken: sisäelimet, vatsalaukussa puoliksi sulaneen kasvisaineksen, lihan ja luut riippumatta siitä, oliko saaliina kauris, jänis tai orava.